Tyska krigsfångeläger i norra Finland – Maria Backman, resa juni 2023

Rapport från research om kommunikationsförsök i olika berättelser om flyktingar som tagit sig till Sverige från tyska tvångsarbetsläger i Norge under andra världskriget av Hanna Sjöberg

Jag började med böcker. Eftersom jag bor i Berlin har jag tillgång till Humboldt-universitetets bibliotek. Här finns en hel del klassiska norska böcker om den tyska ockupationen av landet, om tvångsarbetslägren och flykt därifrån; av bland andra Nils Christie, Magne Haugland och Ragnar Ulstein. Böckerna här är bara tillgängliga på originalspråket. Därför är den norska översättningen av jugoslaven Cveja Jovanovićs verk, som är centralt också i norsk historieskrivning, inte tillgänglig i Berlin. (Cveja Jovanović, ”Flukt til friheten”, bygger på samtal med samtida vittnen. I ingen av de böcker jag har läst kommer man den norska lokalbefolkningen så nära).

På internet har jag hittat några nyare svenska böcker om flyktvägar och mottagningen av flyktingar i norra Sverige. ”Flykten i norr – Flyktingströmmarna från Finland och Nordnorge 1944-45” av Lars Hansson och böckerna ”Landsfiskalen Erland Ström” och ”Ambulansflygaren” av Christina och Tore Öberg. I den legendariske Arjeplogsläkaren Einar Wallquists bok från 1945 kunde jag ta del av den tidens berättande ton.

Jag begränsade mig till att titta Arjeplogs och Jokkmokks kommuner. Deras sammanlagda yta är lika stor som den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen som har sjutton miljoner invånare. Arjeplogs och Jokkmokks kommuner har tillsammans knappt 8000 invånare. Den västra delen av dessa kommuner består av kvadratkilometer efter kvadratkilometer obebodda områden. På andra sidan gränsen, i det ockuperade Nordnorge, låg flera tyska tvångsarbetsläger, Mosjoen, Saltfjäll, Rognan, Fauske. Här tvingades lägerfångarna att arbeta med väg- järnvägs- och befästningsbyggen. LÄS MER HÄR

I Förvar.Övergångar

Läs mera här om trycksaken I Förvar.Övergångar.

I Förvar.Repatrieringen – utställning i Gävle Fängelsemuseum hösten 2020.

”Den 10 oktober 1944 avgick den första transporten med sovjetiska medborgare från Gävle hamn via Finland till Sovjetunionen. De allra flesta hade flytt till Sverige från de tyska arbetslägren i Norge.”

I Förvar.Repatrieringen. Se den digitala visningen här, en film om utställningen, 20 minuter lång.

——-