Hagaström strax väster om Gävle. ”Mitt emot Duro tapeter i Hagaström, där det ligger en fotbollsplan i dag, fanns 1944–45 baracker för att inhysa ryssar som skulle skeppas ut från Gävle hamn. Andra fick en tillfällig bostad i en byggnad i närheten som kallades Seminariet och som revs på 1950-talet.” skriver Hans Lundgren i boken Krampen. Ulf-Ivar Nilsson skriver i Folk och rövare i Gävle stad att sovjetsoldaterna inför repatrieringen juli 1945 också inhystes i tältläger vid Fredriksskans i direkt anslutning till hamnen.

Här, mitt emot tapetfabriken Duro finns den gamla fotbollsplanen där lägerbarackerna stod. Idag en gräsbevuxen yta utan några spår av byggnader. Foto: Maria Backman/Hanna Sjöberg

Seminariet Hagaström bild hämtad från www.digitaltmuseum.se, foto: Länsmuseet Gävleborg

vi har läst: Helen Granditsky och Anna Westerinen, Stenen utanför Leningrad, Visto förlag

En bok om Anna Westerinens liv. Hon är ingermanländare och kom i en flyktingbåt från Raumo i Finland i oktober 1944. ”Anna första minnesbild av Gävle var polisernas vita handskar som lyste på rad längs kajen. I hamnen stod bussar och väntade. Estländarna var hela familjer och hade mycket packning. Anna kände ett stygn av avundsjuka. Hon tänkte på fanerväskan som hon hade tappat i havet. Hennes sista ägodelar hade försvunnit. Nu bodde hon i en trasig militärbarack i Hagaström.”